De Europese Unie uitgelicht

divider

Gelekt document toont verdeeldheid VN over drugsbeleid

separator


Gelekt document toont verdeeldheid VN over drugsbeleid

/ 0 Comments /

Keihard verbieden of toch als overheid met regulatie het drugsgebruik uit de criminele sfeer halen, het is al jaren een vraag die de politiek in zowel binnen- als buitenland bezighoudt. Onlangs bleek uit een gelekt document van de Verenigde Naties dat zeven landen en de Europese Unie hun twijfels hebben bij de zogenaamde War On Drugs. De kern van dit Amerikaanse beleid is een totaal verbod op drugs, evenals militaire steun aan andere landen op dit gebied. Onder de landen met twijfels zijn enkele landen uit Centraal en Zuid-Amerika, maar bijvoorbeeld ook Noorwegen en Zwitserland.

In het document komt naar voren dat verschillende landen zich zachter willen opstellen ten opzichte van het huidige beleid. Het document, een draft van het nieuwe beleid die aankomende lente gepubliceerd zou worden duidt op een verdeling van de internationale consensus betreft de onderdrukking van soft-drugs.

War On Drugs speelt criminelen in de kaart

Hoewel het Amerikaanse beleid erop gericht is om drugs en criminaliteit buiten spel te zetten, blijkt dat juist misdaadorganisaties er toch volop van profiteren. Ondanks het verbod neemt de vraag namelijk niet af, waardoor er een levendige zwarte markt ontstaat waar criminelen hun geld goed kunnen verdienen. Landen als Mexico, Colombia en Guatemala neigen er dan ook steeds meer naar om op zoek te gaan naar alternatieven, zo blijkt uit het document. In Uruguay heeft men onlangs zelfs besloten om cannabis te legaliseren. Het land denkt zo wiet helemaal uit het criminele circuit te kunnen halen.

Gereguleerde markt in Uruguay

Bron: Drug Law Reform in Latin America (druglawreform.info)

In Amerika blijkt dat vooral de senioren (65+) tegen de verdere ontwikkeling van een gereguleerde cannabis markt is. Binnen de jongere generatie staat zo’n 62-67% positief tegenover de legalisering van de soft-drug. In peilingen is naar voren gekomen dat er in 2013 voor het eerst een grote meerderheid van 58% is voor een gelegaliseerde markt van, een grote ommekeer ten opzichte van 1969 waarin enkel 12% voor een legale markt was. Deze algemene consensus heeft tot op heden echter nog geen effect gehad op de War on Drugs.

Europa wil soepeler beleid

Nederland stond natuurlijk altijd al bekend als een liberaal land als het op softdrugs aankomt, maar dit geluid is ondertussen in meer delen van Europa te horen. Zwitserland merkt bijvoorbeeld op dat het beleid tot nu toe maar weinig effect heeft gehad. Het aantal gebruikers van geestverruimende middelen is volgens het land dan ook alleen maar toegenomen in plaats van afgenomen. Ook de EU zelf vindt dat er anders naar het drugsbeleid moet worden gekeken. De focus zou veel meer op gezondheidskwesties dan het criminele aspect moeten liggen. Wellicht betekent dit dat er dan binnenkort dan toch echt een einde aan de oorlog tegen drugs zal komen.

Hoewel Nederland vaak als voorbeeld wordt genomen, is het huidige gedoogbeleid in Nederland is voor de industrie verre van ideaal. Het handelen in cannabis zaden is legaal, het telen (tot een maximum van 5 planten) voor thuisgebruik is legaal, het inkopen van wiet is echter illegaal. De grote telers nemen hierin dan ook het grootste risico. Overtredingen kunnen oplopen tot een celstraf van 2 jaar, al worden deze in Nederland niet streng nagevolgd.

Binnen de tweede kamer in Nederland wijzen de laatste peilingen op een politieke meerderheid voor een volledig legale en gereguleerde markt, zo blijkt uit onderzoek van peil.nl. Minister Opstelten, Minister van Veiligheid en Justitie, stelt echter dat de regulering van de hennepteelt niet kan en geen problemen oplost.

Zie ook: Cannabis opinion polls in the Netherlands (December 2013) – .PDF
separator
Privacy Policy