De Europese Unie uitgelicht

divider

Europarlement stemt in met compromis netneutraliteit en gelijke telefoniekosten EU

separator

Europarlement stemt in met compromis netneutraliteit en gelijke telefoniekosten EU

Europarlement stemt in met compromis netneutraliteit en gelijke telefoniekosten EU

/ 0 Comments /

Veel Nederlanders zullen er blij mee zijn: leden van het Europees Parlement hebben ingestemd met wetgeving die ervoor moet zorgen dat vanaf juni 2017 een einde kan worden gemaakt aan roamingkosten binnen de Europese Unie. Het is veel vakantiegangers, maar uiteraard ook internationaal werkende bedrijven, al langer een doorn in het oog dat bellen en mobiel internet in het buitenland zoveel duurder is.

Zoals van tevoren al werd verwacht, werd vandaag een compromis aangenomen over het garanderen van netneutraliteit – de regel dat alle telefonie- en internetproviders dezelfde toegang krijgen tot datanetwerken. Ook werd er gestemd voor gelijke telefoonkosten.

Het instemmen met de wetgeving rond netneutraliteit heeft de volgende gevolgen:

  • De kosten voor mobiele telefonie gaan in april 2016 omlaag.
  • Medio 2017 kunnen telefoniegebruikers uit EU-lidstaten bellen en internetten voor dezelfde prijs binnen de hele Europese Unie.
  • Voor roaming – het overschakelen van de eigen provider naar een buitenlandse provider – hoeven dan geen extra kosten meer worden betaald.
  • Providers moeten een vergoeding betalen wanneer zij hun diensten niet op de beloofde snelheid leveren. Klanten moeten hiervoor zelf contact opnemen.
  • De netneutraliteit – de voorrangspositie van bepaalde websites bij onder andere zoekmachines – wordt gelijk in alle lidstaten van de EU.

Nadelen van een compromis

Hoewel het afschaffen van roamingkosten en het gelijkstellen van de mobiele telefonieprijzen over het algemeen met goedkeuring ontvangen is, levert het aannemen van het compromis rond de netneutraliteit meer kritisch commentaar op.

In de regels met betrekking tot netneutraliteit zijn namelijk enkele uitzonderingen opgenomen. Zo mogen providers muziekdiensten aanbieden zonder dat dit wordt opgenomen in de databundel. Ook mogen providers bepaalde types internetverkeer, zoals muziek, games of peer-to-peer verbindingen, afknijpen ten behoeve van andere soorten datagebruik. In de Nederlandse wetgeving is juist vastgelegd dat dit onderscheid absoluut niet is toegestaan. Critici spreken dan ook al over nepneutraliteit.

separator
Privacy Policy