2014
Europees Parlement stemt in met 40% vrouwen in top Europees bedrijfsleven
/ 0 Comments /Met 459 stemmen voor, 148 tegen en 81 onthoudingen heeft het Europees Parlement (EP) een resolutie aangenomen die stelt dat in 2020 40% van de niet-uitvoerende bestuurders bij Europese beursgenoteerde bedrijven vrouw moet zijn. In 2013 bestond nog 17,7% van de raden van bestuur van de grootste EU-ondernemingen uit vrouwen.
De rapporteur in de commissie Vrouwenrechten, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, stelt “We hebben met deze resolutie een stevig signaal afgegeven richting de Raad, maar ook naar belanghebbenden en maatschappelijke organisaties”.
Verplichte maatregelen voor bedrijven
Het EP roept EU lidstaten op beursgenoteerde ondernemingen doeltreffende en bindende maatregelen te nemen die garanderen dat zowel mannen als vrouwen bestuursfuncties kunnen bekleden. Bij gelijke geschiktheid dient de voorkeur uit gaan naar het op dat moment in de onderneming ondervertegenwoordigde geslacht. Echter, kwalificaties en verdienste blijven de belangrijkste criteria waarop beoordeeld dient te worden.
Kratsa-Tsagaropoulou zegt hierover: “Het is belangrijk voor de concurrentiepositie van deze bedrijven dat ze bekwame vrouwen bij hun besluitvormingsproces betrekken, zonder daarbij uiteraard de EU principes en waarden te schenden.”
Deze nieuwe regels moeten gaan gelden voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Het EP stimuleert de lidstaten hierbij wel om ook kleinere ondernemingen de gelegenheid te geven de nieuwe regels toe te passen.
Boetes
Ondernemingen die zich niet aan de nieuwe regels houden, dienen verantwoording af te leggen aan de nationale autoriteiten en hen informeren over de genomen maatregelen. Sancties zoals boetes of, zoals door parlementariërs voorgesteld, uitsluiting van openbare aanbestedingen, zouden eerder moeten worden opgelegd bij het niet hanteren van niet-transparante procedures, dan bij het niet behalen van de targets.
Vervolg
Voordat de nieuwe regels daadwerkelijk worden ingevoerd, dient het voorstel nog door de Raad van Ministers te worden goedgekeurd.