De Europese Unie uitgelicht

divider

Kroes wil 4G in Brussel

separator


Kroes wil 4G in Brussel

/ 0 Comments /

Kroes 4gIn de stad waar het Europees Parlement zetelt hoeven we voorlopig nog geen dekking van het 4G-netwerk te verwachten. Brussel kent namelijk strenge normen op het gebied van straling. Europees Commissaris Neelie Kroes is hier allesbehalve gelukkig mee en schreef dan ook een brief aan de Brusselse overheid om haar ongenoegen hierover te uiten.

De vierde generatie van telecommunicatiestandaarden voor mobiele telefonie staat ook wel bekend als 4G. Hiermee wordt sneller mobiel internet mogelijk, wat niet alleen handig is voor de nieuwste smartphones maar bijvoorbeeld ook voor tablets en laptops. Echter, niet alle toestellen zijn geschikt voor 4G maar als men mee wil met de technologische ontwikkelingen en de nieuwste generatie smartphones, dan zal men wel compromissen moeten sluiten. Gevolg hiervan is wel dat de zendmasten een hogere straling uitzenden om dit netwerk mogelijk te maken.

Volgens de regels in Brussel mag die straling maximaal drie volt per meter bedragen en dat is simpelweg te laag om 4G te ondersteunen. Kroes vraagt zich dan ook af wat de reden is dat deze norm in Brussel zo laag wordt gehouden. Deze is namelijk vele malen lager dan de waarde die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Zelfs in Parijs, waar men ook strenge normen hanteert, is nog steeds zeven volt per meter toegestaan. Ook bij de zogenaamde bescherming die dit voor de bevolking op moet leveren zet ze haar vraagtekens.

Haar voornaamste bezwaar is dat deze hoge normen van de Belgische hoofdstad de economie schade toebrengen. Als er in de rest van Europa overal snel mobiel internet beschikbaar is, dan wordt Brussel natuurlijk een stuk onaantrekkelijker voor zakelijke bezoekers en bedrijven. Om de ontwikkeling van digitaal Europa niet tegen te werken wil de EU dan ook graag dat in Brussel de normen versoepeld worden zodat ook hier snel mobiel internet via het 4G-netwerk beschikbaar zal zijn. Kroes weet zich gesteund door verschillende telecomaanbieders, die de opstelling van Brussel hierin al even onbegrijpelijk vinden.

separator
Privacy Policy