De Europese Unie uitgelicht

divider

Wat u moet weten bij een overlijden in het buitenland

separator


Wat u moet weten bij een overlijden in het buitenland

/ 0 Comments /

Sinds de grenzen van de EU zijn opgesteld is het nog makkelijker geworden om naar het buitenland te gaan. Echter door dit vele reizen lopen we ineens ook de kans om met zaken geconfronteerd te worden waar we waarschijnlijk nog nooit aan gedacht hebben. Zo ook overlijden in het buitenland.

Dit zijn de eerste zaken die van belang zijn bij een overlijden in het buitenland. In het algemeen worden er hierbij drie verschillende situaties onderscheiden, die elk hun eigen verloop kennen:

  1. overlijden in het ziekenhuis: hierbij stelt de arts in het ziekenhuis zelf de akte van overlijden op. Daarna wordt er aangifte van overlijden gedaan in de plaats waar dit is gebeurd en vervolgens gebeurt hetzelfde in de woonplaats van de overledene.
  2. overlijden buiten het ziekenhuis: denk hierbij bijvoorbeeld aan een hotel of het privéadres waar u verblijft. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te waarschuwen die het overlijden vast kan stellen. Vervolgens gelden dezelfde regels en adviezen als bij het overlijden in een ziekenhuis.
  3. niet-natuurlijke dood of misdrijf: in een dergelijk geval dienen zo snel mogelijk een arts en de politie te worden gewaarschuwd. Doordat er onderzoek moet plaatsvinden kan het even duren voordat het lichaam wordt vrijgegeven. Het beste overlegt u met de verzekeraar over wat er mogelijk is.

Hoe wordt de repatriëring geregeld?

Wanneer u in het buitenland met het overlijden van een naaste wordt geconfronteerd, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk met de overledene weer terug naar huis. Dit wordt ook wel repatriëring genoemd. Wanneer de overleden verzekerd is kan de verzekeraar veel werk en kosten uit handen nemen. Neemt u dus zo snel mogelijk contact op met de betreffende verzekeraar om de kosten te regelen. Is iemand niet verzekerd dan kunt u het beste contact opnemen met een repatriëringsbedrijf. Op die manier weet u zeker dat de repatriëring het snelst en efficiëntst geregeld wordt.

Voor er daadwerkelijk aan de terugreis begonnen wordt, wordt het lichaam eerst gebalsemd waarna het in een houten kist wordt geplaatst. Wanneer de overledene per vliegtuig wordt vervoerd, wordt het lichaam eerst nog in een zinken kist geplaatst. Op Schiphol is er een speciaal mortuarium aanwezig om te zorgen dat het lichaam na aankomst zo goed mogelijk bewaard wordt. Ook kan men de nabestaanden hier helpen met de administratieve afwikkeling van de repatriëring.

Kunt u bij de overledene blijven tijdens de terugreis

Het overlijden van een dierbare is een emotionele gebeurtenis, waarbij u vooral in het buitenland graag bij de overledene wilt blijven om er zeker van te zijn dat deze goed terugkomt in Nederland. Helaas is dit bij een overlijden in het buitenland vaak niet mogelijk. Het beste wat u kunt doen is de zaken samen met de verzekeraar, het repatriëringsbedrijf en eventuele andere nabestaanden zo goed mogelijk regelen en daarna terug te keren naar huis. Zo kunt u in Nederland de uitvaart vast regelen. Wel is het aan te raden om zoveel mogelijk kostbaarheden en andere eigendommen van de overledene vast mee te nemen, zodat u zeker weet dat deze goed in Nederland aankomen. Komt u er ter plekke niet uit, dan kunt in alle gevallen contact opnemen met de Nederlandse ambassade. Deze zal u zo goed mogelijk van dienst proberen te zijn.

separator
Privacy Policy